Śniadanie – pogromca węglowodanów

Dziś mam dla Was przepis na nietypowe śniadanie., bo rzadko w naszej szerokości geograficznej śniadania budujemy na takiej porcji warzyw. Ale skoro mamy sezon na cukinię, dynię i inne pyszne warzywa, może warto spróbować inaczej… To śniadanie nisko węglowodanowe z dużą ilością białka – takie śniadania potrafią doskonale poprawić samopoczucie, kontrolować poziom cukru, ale także przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej…

by Karolina Krawczyk

Śniadanie – pogromca węglowodanów

Drukuj
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 15 minuty
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 450 kcal

Składniki

  • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki cukinii
  • 1/2 szklanki kabaczka lub dyni
  • 1/2 średniej cebuli
  • sól i pieprz
  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 plasterek sera żółtego

Przygotowanie

  1. Rozpuszczamy masło na średniej patelni i średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną na kawałki cebulę i smażymy przez 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodajemy cukinię i kabaczka (lub dynię), posypujemy solą i pieprzem i podsmażamy 3-4 minuty. Zdejmujemy warzywa z ognia i odstawiamy.wieprzowiny.

  2. Plastry pomidora grillujemy na patelni grillowej lub obsmażamy na gorącej patelni i odkładamy na bok.ka lub

  3. Zagotowujemy wodę na średnim ogniu. Dodajemy ocet. Drewnianą łyżką mieszamy wodę, aby powstał okrągły "wir". Wbijamy jedno jajko do wody i pozwalamy mu wirować w wodzie, aż jajko zacznie się ścinać. Pozostawiamy w wodzie 1-2 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Odkładamy na talerz i cała procedurę powtarzamy z drugim jajkiem.

  4. Warzywa przekładamy łyżką na talerz, układamy na wierzchu jajka. Po bokach układamy plastry pomidora oraz plasterek sera, który zmięknie pod wpływem ciepła. Posypujemy jajka solą i pieprzem i podajemy!

Hit enter to search or ESC to close