Smażone pulpety z risotto

Zostały Ci resztki risotto z obiadu? Możesz oczywiście je odgrzać, dodać do sałatki, ale możesz też zrobić taką pyszną przystawkę. Odkąd odkryłam ten sposób na wykorzystanie risotto, zawsze przygotowuję go więcej. To świetne danie, które można wziąć ze sobą do pracy i zjeść razem z sałatką. I co najważniejsze, nic się nie zmarnuje.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Smażone pulpety z risotto

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 30 minuty
Ilość porcji 12 sztuk
Kalorie 166 kcal

Składniki

  • 3 kubki pozostałego risotto w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 4-6 łyżek oliwy z oliwek
  • mieszanka sałat

Przygotowanie

  1. W średniej misce rozbijamy i ubijamy 2 jajka. W osobnej misce mieszamy szklankę bułki tartej, pół szklanki parmezanu, sól i pieprz. Bierzemy risotto o objętości ok. 1/4 szklanki i formujemy pulpecik. Obtaczamy go w jajku, a następnie w bułce tartej. Powtarzamy, aż wykorzystamy całe risotto.

  2. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej patelni, na średnim ogniu. Układamy pulpety i smażymy do zrumienienia po ok. 2 minuty z każdej strony. Gotowe pulpety zdejmujemy z patelni i kładziemy na ręczniku papierowym.

  3. Podajemy z mieszanką sałat. Pulpety można dodatkowo posypać startym parmezanem.

Hit enter to search or ESC to close