Smażone kanapki z serem i szynką

Założę się, że większość z nas podobne danie zajadało w dzieciństwie. I nic dziwnego, bo to danie w stylu „coś z niczego”, a dzieciaki je uwielbiają. Świetnie sprawdza się, kiedy chcemy zjeść coś niebanalnego i prostego.  Kanapka na ciepło prosto z patelni – z ciągnącym się serem w środku. Brzmi pysznie, prawda?

Smażone kanapki z serem i szynką

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Łączny czas 15 minuty
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 768 kcal

Składniki

  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 4 plasterki szynki
  • 2 plasterki żółtego sera

Przygotowanie

  1. W płytkim naczyniu, które będzie wystarczająco duże, aby zanurzyć kanapkę, wymieszać jajko z solą i pieprzem. Odłożyć na bok.

  2. Roztopić 1 łyżkę masła na patelni na średnim ogniu.

  3. Rozsmarować majonez i musztardę na jednej kromce chleba. Na drugiej kromce ułożyć na zmianę szynkę i ser. Chleb złożyć razem.

  4. Ostrożnie i szybko zanurzyć chleb w jajku i włożyć na gorącą patelnię. Smażyć do zrumienienia. Następnie roztopić pozostałe masło na patelni, odwrócić kanapkę i smażyć do zrumienienia drugiej strony.

Hit enter to search or ESC to close