Siekana sałatka z dressingiem maślankowym

Kremowy dressing maślankowy i świeże warzywa to w efekcie chrupiąca, pyszna sałatka. Maślankowy sos do sałatki możecie przechowywać nawet do tygodnia, choć podejrzewam, że zniknie dużo, szybciej.

by Karolina Krawczyk

Siekana sałatka z dressingiem maślankowym

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Łączny czas 20 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 127 kcal

Składniki

Sos

  • 2 łyżki maślanki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego selera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli lub więcej do smaku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu lub więcej do smaku

Sałatka

  • 2 sałaty rzymskie pokrojone na ok. 3 cm kawałki
  • 1 ogórek pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka różyczek z kalafiora posiekanych
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
  • 3 zielone cebulki pokrojone w plasterki
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika
  • 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szczypta soli
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Maślankę, śmietanę, majonez, sok z cytryny, seler, natkę pietruszki, koperek, musztardę Dijon, proszek cebulowy, sól i pieprz mieszamy w małej misce, aż się połączą.

  2. Mieszamy sałatę rzymską, ogórek, paprykę, kalafior, marchewkę, seler, zieloną cebulę, nasiona słonecznika i natkę pietruszki w dużej misce. Podajemy z dressingiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Hit enter to search or ESC to close