Salsa pomidorowa to element obowiązkowy dodawany do większości meksykańskich dań. Nie wymaga wielu składników, bo te najważniejsze to pomidory, cebula i papryczka chilli. Ja do swojej dodałam sok z limonki i kolendrę, ale wersji jest kilka, więc możecie spotkać także inne.
Salsa pomidorowa Pico de Gallo
Drukuj
Czas przygotowania
30 minuty
Łączny czas
30 minuty
Ilość porcji
8 porcji
Kalorie
31 kcal
Składniki
- 5 pomidorów śliwkowych lub rzymskich
- 1 mała cebula
- 3 papryczki chilli
- 1 pęczek kolendry
- sok z połowy limonki
- sól do smaku
Przygotowanie
-
Papryczki, pomidory i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Jeśli nie lubisz zbyt ostrych dań, możesz zmniejszyć ilość papryczki. Pęczek kolendry posiekaj. Wszystkie składniki wrzucić do miski i dobrze wymieszać.
-
Do miski wycisnąć sok z połowy limonki, doprawić solą i jeszcze raz wymieszać.
-
Podawać do nachos, tortillas, tacos, burritos i innych meksykańskich dań.