Salsa pomidorowa Pico de Gallo

Salsa pomidorowa to element obowiązkowy dodawany do większości meksykańskich dań. Nie wymaga wielu składników, bo te najważniejsze to pomidory, cebula i papryczka chilli. Ja do swojej dodałam sok z limonki i kolendrę, ale wersji jest kilka, więc możecie spotkać także inne.

by Karolina Krawczyk

Salsa pomidorowa Pico de Gallo

Drukuj
Czas przygotowania 30 minuty
Łączny czas 30 minuty
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 31 kcal

Składniki

  • 5 pomidorów śliwkowych lub rzymskich
  • 1 mała cebula
  • 3 papryczki chilli
  • 1 pęczek kolendry
  • sok z połowy limonki
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Papryczki, pomidory i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Jeśli nie lubisz zbyt ostrych dań, możesz zmniejszyć ilość papryczki. Pęczek kolendry posiekaj. Wszystkie składniki wrzucić do miski i dobrze wymieszać.

  2. Do miski wycisnąć sok z połowy limonki, doprawić solą i jeszcze raz wymieszać.

  3. Podawać do nachos, tortillas, tacos, burritos i innych meksykańskich dań.

Hit enter to search or ESC to close