Sałatka z pieczoną papryką i serem

Sezon na paprykę trwa w najlepsze, dziś więc sałatka z wykorzystaniem pieczonej papryki. Warto z tego sezonu korzystać w pełni, bo papryka jest prawdziwą bombą witamin i substancji odżywczych. Znajdziemy tu nie tylko witaminę A, E i C, ale także potas, wapń, magnez i żelazo. To idealne warzywo na sezon przeziębień, który przed nami.

Sałatka z pieczoną papryką i serem

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 50 minuty
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 333 kcal

Składniki

  • 1 mały pomidor
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 gruby plaster sera feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta oregano
  • pieprz
  • 1 kromka chleba graham

Przygotowanie

  1. Paprykę kroimy w ćwiartki i układamy na ruszcie w nagrzanym piekarniku. Pieczemy, aż skórka zacznie się łuszczyć. Po wyjęciu zdejmujemy skórkę. 

  2. Pomidory i pieczoną paprykę kroimy w kostkę. Na wierzchu rozkładamy kawałki sera feta. Wszystkie składniki mieszamy. Całość kropimy oliwą i doprawiamy. 

  3. Gotową sałatkę posypujemy pieczywem pokrojonym w kostkę.

Hit enter to search or ESC to close