Sałatka do grilla

Nazywam tę sałatkę „sałatką do grilla”, bo bardzo często towarzyszy ona letnim, plenerowym przyjęciom. Tak naprawdę jednak smakuje świetnie o każdej porze roku, zwłaszcza że składniki dostępne są właściwie przez okrągły rok. Sałatka rewelacyjnie pasuje do wszelkich grillowanych mięs, ale świetnie sprawdzi się także na drugie śniadanie. Wyśmienicie smakuje z pieczywem czosnkowym.

5 from 1 vote

Sałatka do grilla

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Łączny czas 15 minuty

Składniki

  • 1 główa sałaty
  • 15 dag małych mozarelli
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kiść pomidorków gałązkowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • tymianek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Mozarellki osączamy. Cebulę obieramy i tniemy na cienkie talarki. Pomidorki myjemy i przecinamy na pół. Dodajemy kukurydzę i wszystkie składniki mieszamy.

  2.  Bazylię płuczemy, osuszamy, liście odrywamy od łodyg i dodajemy do sałatki. 

  3. Tymianek ucieramy z cukrem, solą, pieprzem, octem i oliwą na gładką emulsję. Otrzymanym sosem polewamy sałatkę.

Hit enter to search or ESC to close