Sałatka Cesar

To sałatka, którą można zaliczyć do klasyki. Jedna z moich ulubionych i zazwyczaj, gdy jem na mieście zamawiam właśnie taką sałatkę. Smak aromatycznego kurczaka, chrupiące grzanki i soczysta sałata. Do tego sos z delikatnym posmakiem czosnku. Czas zrobić ją samodzielnie. Później można włożyć ją do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy.

Sałatka Cesar

Drukuj
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 2 godziny 15 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 142 kcal

Składniki

Marynata

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cytryna wyciśnięty sok
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka

Grzanki

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała bagietka

Sos

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 cytryny wyciśnięty sok
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki starego parmezanu
  • 1 żółtko

Sałatka

  • 4 małe rzymskie sałaty
  • świeżo starty Parmezan

Przygotowanie

  1. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Włożyć do płytkiej, szerokiej miski piersi z kurczaka. Dobrze pokryć marynatą i włożyć do lodówki na 2-8 godzin. 

  2. Godzinę przed końcem marynowania kurczaka wymieszać oliwę i czosnek na grzanki. Przykryć i odstawić, aby oliwa przeszła czosnkiem.  Przed grillowaniem przekroić bagietkę wzdłuż i nasączyć oliwą. 

  3. Kurczaka upiec na grillu po 6-9 minut z każdej strony i pozostawić do ochłodzenia. Bagietkę grillować po 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia.Kiedy bagietka ostygnie, pokroić w kostki na grzanki i posolić do smaku. Kurczaka po wystygnięciu również pokroić w kostkę.

  4. Czosnek, musztardę, ocet, sok z cytryny i sos z Worcestershire umieścić w blenderze i wymieszać na gładką masę. Następnie powoli dodawać oliwę z oliwek, sól, pieprz, parmezan i żółtko. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. 

  5. Podartą na kawałki sałatę ułożyć w misce. Dodać kurczaka i grzankami. Tak przygotowaną sałatkę polać na wierzchu warstwą sosu i posypać płatkami parmezanu. Podawać od razu po przygotowaniu.

Hit enter to search or ESC to close