To sałatka, którą można zaliczyć do klasyki. Jedna z moich ulubionych i zazwyczaj, gdy jem na mieście zamawiam właśnie taką sałatkę. Smak aromatycznego kurczaka, chrupiące grzanki i soczysta sałata. Do tego sos z delikatnym posmakiem czosnku. Czas zrobić ją samodzielnie. Później można włożyć ją do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy.
Sałatka Cesar
Składniki
Marynata
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki octu
- 1 łyżeczka soli
- 1 cytryna wyciśnięty sok
- 2 ząbki czosnku
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
Grzanki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała bagietka
Sos
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 cytryny wyciśnięty sok
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- pieprz do smaku
- 1/4 szklanki starego parmezanu
- 1 żółtko
Sałatka
- 4 małe rzymskie sałaty
- świeżo starty Parmezan
Przygotowanie
-
Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Włożyć do płytkiej, szerokiej miski piersi z kurczaka. Dobrze pokryć marynatą i włożyć do lodówki na 2-8 godzin.
-
Godzinę przed końcem marynowania kurczaka wymieszać oliwę i czosnek na grzanki. Przykryć i odstawić, aby oliwa przeszła czosnkiem. Przed grillowaniem przekroić bagietkę wzdłuż i nasączyć oliwą.
-
Kurczaka upiec na grillu po 6-9 minut z każdej strony i pozostawić do ochłodzenia. Bagietkę grillować po 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia.Kiedy bagietka ostygnie, pokroić w kostki na grzanki i posolić do smaku. Kurczaka po wystygnięciu również pokroić w kostkę.
-
Czosnek, musztardę, ocet, sok z cytryny i sos z Worcestershire umieścić w blenderze i wymieszać na gładką masę. Następnie powoli dodawać oliwę z oliwek, sól, pieprz, parmezan i żółtko. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Podartą na kawałki sałatę ułożyć w misce. Dodać kurczaka i grzankami. Tak przygotowaną sałatkę polać na wierzchu warstwą sosu i posypać płatkami parmezanu. Podawać od razu po przygotowaniu.