Przekładaniec pomidorowo-szparagowy

Uwielbiam mozarellę. Mozarella z pomidorami to duet idealny. Świetnie smakuje na zimno, a na ciepło wspaniale się ciągnie. Dziś w tej pierwszej wersji, ale nieoczywistym połączeniu. Zamiast klasycznego caprese taki oto pomidorowy przekładaniec…

by Karolina Krawczyk

Pomidorowo-szparagowy przekładaniec

Drukuj
Czas przygotowania 30 minuty
Łączny czas 30 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 370 kcal

Składniki

  • 4 duże pomidory
  • 4 kulki mozzarelli
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • gęsty ocet balsamiczny

Przygotowanie

  1. Umyte pomidory kroimy w grube plastry. W podobne plastry kroimy mozzarellę. Szparagi płuczemy, odłamujemy końcówki i gotujemy na parze ok. 8-10 min.

  2. Bazylię i czosnek siekamy, łączymy z oliwą, solą i pieprzem. Marynatę wylewamy na ciepłe szparagi i mieszamy, aby pokryła je całe. Odstawiamy na ok. 15 min.

  3. Na talerzu układamy kolejno plaster pomidora, plaster mozzarelli i smarujemy marynatą ziołowo-czosnkową. Układamy warstwę szparagów w taki sposób, aby główki lekko wystawały na zewnątrz. Przykrywamy je plastrem pomidora, mozzarelli, którą ponownie smarujemy marynatą i całość zamykamy pomidorem.

  4. Całość dociskamy, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i octem balsamicznym. Podajemy po przygotowaniu.

Hit enter to search or ESC to close