Potrawka kedgeree

Kedgeree (czyt. kedżeri) to jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby i ryżu wywodząca się z Indii, a rozpropagowana w Anglii. Możemy do niej użyć dowolnej wędzonej ryby – ja tym razem użyłam wędzonej makreli. Choć samo danie może w naszej kulturze kulinarnej wydawać się nieco dziwne, wszystkie smaki idealnie tutaj współgrają. Najlepsze jest to, że kedgeree jest daniem jednogarnkowym, wszystko się robi łatwo i szybko.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Potrawka kedgeree

Drukuj
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 30 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 260 kcal

Składniki

  • 350 g długoziarnistego ryżu
  • 100 g masła
  • 1 duża cebula
  • 225 g mrożonego zielonego groszku
  • 450 g wędzonej ryby
  • 4 średnie jajka
  • przyprawy: czerwona papryka, pieprz, cynamon, kardamon, kurkuma, kumin, czosnek granulowany, liść laurowy, kolendra

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw. Odcedzamy.

  2. Rozpuszczamy masło na dużej patelni. Podsmażamy pokrojona w plastry cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy ryż, groszek, rybę i jajka. Podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając.

Hit enter to search or ESC to close