Płatki owsiane pieczone z owocami na spodzie

To świetny pomysł na drugie śniadanie czy deser, zwłaszcza teraz, gdy mamy sezon owocowy. Można wykorzystać jabłka, gruszki lub brzoskwinie. Albo inne owoce, na które masz ochotę. Wypróbowałam kilka opcji i wszystkie były pyszne.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Płatki owsiane pieczone z owocami na spodzie

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Łączny czas 1 godzina 5 minuty
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 255 kcal

Składniki

  • 1 1/2 szklanki pokrojonych cienko owoców
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 180 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki migdałów w płatkach

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Masło roztapiamy w garnuszku. 1/4 szklanki wlewamy na dno żaroodpornego naczynia do pieczenia. Na maśle układamy pokrojone owoce i posypujemy dwoma łyżkami trzcinowego cukru. Odstawiamy na bok.

  2. W średniej misce mieszamy mleko, syrop klonowy, jajka, resztę masła i ekstrakt waniliowy. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Mieszamy razem suche składniki z mokrymi. Zalewamy masą owoce i wygładzamy wierzch. Posypujemy migdałami i pozostałymi dwoma łyżkami cukru trzcinowego.

  3. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-50 minut lub do momentu, gdy wierzch się zrumieni. Pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy z mlekiem, śmietaną lub sosem waniliowym.

Hit enter to search or ESC to close