Placuszki z twarożkiem

Te placuszki to świetny przepis na kolację – chrupiąca skórka skrywa aksamitne, twarożkowe wnętrze. To danie, które ma dwie zalety – nie tylko jest szybkie w wykonaniu, ale i tanie, co w dzisiejszych czasach jest nie bez znaczenia. Możesz je podać z ulubioną konfiturą lub na wytrwanie z warzywami.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Placuszki z twarożkiem

Drukuj
Czas przygotowania 2 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 12 minuty
Ilość porcji 15 sztuk
Kalorie 189 kcal

Składniki

  • 3 szklanki twarożku ziarnistego (drobne ziarno)
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło do smażenia

Przygotowanie

  1. Twarożek mieszamy z jajkami. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mokre i suche składniki mieszamy razem, aż się połączą. Ciasto musi być znacznie gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Jeśli takie nie jest, dodaj więcej mąki – w przeciwnym razie będziesz miała problem, aby zdjąć je z patelni.

  2. Podgrzewamy dużą patelnię i rozpuszczamy na niej masło. Można dodać także łyżkę oliwy z oliwek. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, nakładamy na patelnię ciasto, tworząc placuszki. Zachowujemy odległości między placuszkami, aby się nie skleiły.

  3. Placuszki smażymy, aż spód stanie się brązowy i chrupiący. Następnie obracamy placuszki i smażymy z drugiej strony. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i możemy podawać!

Hit enter to search or ESC to close