Placki z kaszy jaglanej z łososiem

Jeśli lubicie połączenie smaku łososia i koperku, to polubicie te placuszki. Do tego ich głównym składnikiem jest kasza jaglana, której zalety można by wymieniać i wymieniać. Bo kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula. Ma właściwości antywirusowe i zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Jest więc doskonałym domowym lekarstwem na katar. Jakby tego było mało, kasza jaglana ma działanie zasadotwórcze, pomaga więc w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. 

Placki z kaszy jaglanej z łososiem

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 35 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 65 kcal

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • jogurt naturalny

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną ugotować, nieco przestudzić i zblendować. Kiedy ostygnie, dodać do niej jajka, pokrojonego w kostkę łososia, pół pęczka posiekanego koperku i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. Na patelni formować placuszki i smażyć do zezłocenia z obu stron. Usmażone placki odsączyć na papierowym ręczniku, bo lubią opijać się tłuszczem. 

  3. Placki podawać polane jogurtem naturalnym i posypane pozostałym koperkiem.

Hit enter to search or ESC to close