Jeśli lubicie połączenie smaku łososia i koperku, to polubicie te placuszki. Do tego ich głównym składnikiem jest kasza jaglana, której zalety można by wymieniać i wymieniać. Bo kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula. Ma właściwości antywirusowe i zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Jest więc doskonałym domowym lekarstwem na katar. Jakby tego było mało, kasza jaglana ma działanie zasadotwórcze, pomaga więc w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Placki z kaszy jaglanej z łososiem
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 100 g łososia wędzonego
- 1 pęczek posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- jogurt naturalny
Przygotowanie
-
Kaszę jaglaną ugotować, nieco przestudzić i zblendować. Kiedy ostygnie, dodać do niej jajka, pokrojonego w kostkę łososia, pół pęczka posiekanego koperku i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-
Na patelni formować placuszki i smażyć do zezłocenia z obu stron. Usmażone placki odsączyć na papierowym ręczniku, bo lubią opijać się tłuszczem.
-
Placki podawać polane jogurtem naturalnym i posypane pozostałym koperkiem.