Lato i początek jesieni to czas warzyw. Pojawia się kukurydza, potem cukinia – dla mnie to warzywa stworzone do podawania na ciepło. A jeśli na ciepło, to dlaczego nie na pizzy? Żeby miłośnicy mięsa nie narzekali, dorzucam trochę kurczaka. I mamy na stole pizzę w iście letnim stylu. Bo jeśli chodzi o pizzę lubię wychodzić poza utarte kanony i fantazjować z dodatkami.
Pizza w letnim stylu
Składniki
- oliwa z oliwek
- 1 mała cukinia
- 2 kolby kukurydzy
- 0,5 kg fileta z kurczaka
- ciasto do pizzy gotowe lub domowe
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 0,5 szklanki startego sera mozarella
- 5 listków bazylii
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie
-
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 st. Celsjusza. Jeśli pieczecie pizzę na kamieniu, należy włożyć go do piekarnika, aby go rozgrzać. Jeśli nie, wystarczy blacha do pieczenia.
-
Rozgrzać pół łyżeczki oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu i dodać cukinię pokrojoną na półplasterki. Smażyć ok. 2 minuty i przełożyć na talerz.
-
Znowu rozgrzać na patelni pół łyżeczki oliwy z oliwek i wrzucić kurczaka. Podsmażyć, ale pamiętajmy, aby nie smażyć do końca, bo kurczak jeszcze będzie piekł się w piekarniku i jeśli będzie zbytnio wysmażony, wyschnie.
-
Ugotowane kolby kukurydzy obrać z ziaren. Kolby wyrzucić.
-
Rozwałkować ciasto i przenieść na blachę. Posmarować ciasto oliwą z oliwek, posypać solą i papryką oraz tartym parmezanem. Na ciasto nałożyć cukinię, kurczaka, kukurydzę i ser mozzarella.
-
Piec ok. 15-20 min, aż ser się zacznie bulgotać i wierzch zacznie się rumienić. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwolić pizzy odpocząć przez 5 minut, a następnie podzielić na porcje. Gotową pizzę posypać bazylią i pietruszką.