Pizza w letnim stylu

Lato i początek jesieni to czas warzyw. Pojawia się kukurydza, potem cukinia – dla mnie to warzywa stworzone do podawania na ciepło. A jeśli na ciepło, to dlaczego nie na pizzy? Żeby miłośnicy mięsa nie narzekali, dorzucam trochę kurczaka. I mamy na stole pizzę w iście letnim stylu. Bo jeśli chodzi o pizzę lubię wychodzić poza utarte kanony i fantazjować z dodatkami.

Pizza w letnim stylu

Drukuj
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 45 minuty
Ilość porcji 4 porcje

Składniki

  • oliwa z oliwek
  • 1 mała cukinia
  • 2 kolby kukurydzy
  • 0,5 kg fileta z kurczaka
  • ciasto do pizzy gotowe lub domowe
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 0,5 szklanki startego sera mozarella
  • 5 listków bazylii
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 st. Celsjusza. Jeśli pieczecie pizzę na kamieniu, należy włożyć go do piekarnika, aby go rozgrzać. Jeśli nie, wystarczy blacha do pieczenia. 

  2. Rozgrzać pół łyżeczki oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu i dodać cukinię pokrojoną na półplasterki. Smażyć ok. 2 minuty i przełożyć na talerz. 

  3. Znowu rozgrzać na patelni pół łyżeczki oliwy z oliwek i wrzucić kurczaka. Podsmażyć, ale pamiętajmy, aby nie smażyć do końca, bo kurczak jeszcze będzie piekł się w piekarniku i jeśli będzie zbytnio wysmażony, wyschnie.

  4. Ugotowane kolby kukurydzy obrać z ziaren. Kolby wyrzucić. 

  5. Rozwałkować ciasto i przenieść na blachę. Posmarować ciasto oliwą z oliwek, posypać solą i papryką oraz tartym parmezanem. Na ciasto nałożyć cukinię, kurczaka, kukurydzę i ser mozzarella.

  6. Piec ok. 15-20 min, aż ser się zacznie bulgotać i wierzch zacznie się rumienić. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwolić pizzy odpocząć przez 5 minut, a następnie podzielić na porcje. Gotową pizzę posypać bazylią i pietruszką. 

Hit enter to search or ESC to close