tortilla pełnoziarnista

Pełnoziarniste tortille

Tortille czyli pszenne placki coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Zamiast jednak kupować gotową, która oprócz podstawowych składników zawiera także mnóstwo chemii, można sobie taką tortillę zrobić samemu w domu. Taka zrobiona własnoręcznie, świeżo z patelni, smakuje zdecydowanie lepiej niż te dostępne w sklepach. A dodatkowo podrzucam Wam przepis w wersji z mąki pełnoziarnistej.

tortilla pełnoziarnista
by Karolina Krawczyk

Pełnoziarniste tortille

Drukuj
Czas przygotowania 1 godzina 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 45 minuty
Ilość porcji 18 sztuk
Kalorie 130 kcal

Składniki

  • 750 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki wrzątku

Przygotowanie

  1. W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy ręcznie lub mikserem aż otrzymamy konsystencję płatków owsianych.

  2. Pośrodku robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek. Mieszamy całość widelcem, aż woda zostanie równomiernie rozprowadzona. Następnie zagniatamy ciasto, aż zrobi się klejące i zacznie się wiązać. Ciasto powinno być gładkie.

  3. Z otrzymanego ciasta robimy kulki wielkości piłek golfowych. Układamy obok siebie i nakrywamy wilgotną szmatką. Odstawiamy na minimum godzinę, ale mogą one czekać nawet ok. 8 godzin.

  4. Rozgrzewamy dużą patelnię na ogniu. Przygotowane wcześniej kule rozwałkowujemy do preferowanej grubości, podsypując mąką blat, aby się do niego nie przykleiły. Pojedynczo smażymy na patelni.

  5. Gdy na górze tortilli pojawią się pęcherze powietrza, odwracamy tortillę i pieczemy kolejne 30 sekund. Ważne, by nie piec ich zbyt długo, bo zrobią się twarde.

  6. Gotowe tortille układamy na ręczniku kuchennym, aby zmiękły. Gotowe można przechowywać w lodówce lub zamrozić.

Hit enter to search or ESC to close