Omlet z otrębami i pomidorem

Dziś danie ze sporą porcją błonnika. Warto o nim pamiętać w codziennej diecie, bo podkręca metabolizm i pomaga schudnąć. Jest ważny nie tylko dla trawienia, ale dla całego organizmu. W tym omlecie błonnika dostarczą nam otręby, które są rekordzistami, jeśli chodzi o błonnik – bo składają się z niego prawie w połowie. Otręby można dodawać także do jogurtów i kefirów, zup, sosów, ciast, naleśników, placków i sałatek. O tym może następnym razem – dziś wróćmy do naszego omleta.

5 from 1 vote

Omlet z otrębami i pomidorem

Drukuj
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Łączny czas 10 minuty
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 330 kcal

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki otrąb
  • 1 pomidor
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

  1. Jajka, mleko i otręby rozmieszać. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. 

  2. Mieszaninę wylać na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy. Smażyć do ścięcia.

  3. Ja do omleta podaję gruszkę oraz sok marchwiowo-jabłkowy.

Hit enter to search or ESC to close