Naleśniki z maślanką i brzoskwiniami

Uwielbiam brzoskwinie w sezonie – są słodkie i niesamowicie soczyste. Grzechem byłoby ich nie wykorzystać. Dziś mam dla Was naleśniki z brzoskwiniami, które dzięki dodatkowi owoców są cudownie słodkie, a dodatek aromatu migdałowego dodaje im jeszcze wspaniałego posmaku. Spróbujcie!

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Naleśniki z maślanką i brzoskwiniami

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 30 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 211 kcal

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 2 brzoskwinie obrane i pokrojone
  • truskawki, brzoskwinie, cukier puder, syrop klonowy

Przygotowanie

  1. W średniej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W małej misce mieszamy maślankę, olej, jajko, wanilię i ekstrakty migdałowe.

  2. Wlewamy mieszankę mokrych składników do mieszanki mąki i lekko mieszamy, aż się połączą. Ciasto będzie grudkowate i takie ma być! Dodajemy brzoskwinie i delikatnie mieszamy.

  3. Nieprzywierającą patelnię smarujemy tłuszczem i pieczemy naleśniki na średnim ogniu, aż brzegi zaczną bąbelkować. Następnie odwracamy i smażymy po drugiej stronie. Podajemy z truskawkami, brzoskwiniami, cukrem pudrem lub syropem klonowym! Oczywiście możesz wybrać też swoje ulubione dodatki.

Hit enter to search or ESC to close