Naleśniki na maślance z czekoladą

Naleśniki z dodatkiem maślanki mają zupełnie inny smak niż te robione w sposób tradycyjny. Są nieco cięższe, więc aby były puszyste wymagają odrobiny proszku do pieczenia. Dziś zjedliśmy je z dodatkiem czekolady, bo weekendowe śniadania mają swoje prawa i nie trzeba tak skrupulatnie liczyć kalorii. Ale możecie je jeść z dodatkiem owoców albo cukru pudru. Smakują świetnie w każdej wersji.

5 from 1 vote

Naleśniki na maślance z czekoladą

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 25 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 430 kcal

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej

Przygotowanie

  1. Roztopić dwie łyżki masła i ostudzić. Wymieszać z żółtkiem. Dodać 3/4 szklanki maślanki i roztrzepać na gładką masę.

  2. Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier. Całość wymieszać. 

  3. Masę z maślanką połączyć z mąką. Wymieszać i w razie potrzeby dolewać maślanki, aż całość uzyska konsystencję gęstej śmietany. 

  4. Roztopić łyżeczkę masła klarowanego na patelni. Nakładać łyżką ciasto, rozprowadzić na patelni i smażyć na małym ogniu aż pojawią się bąbelki, a krawędzie będą suche. Następnie odwrócić i zrumienić po drugiej stronie. 

  5. Czekoladę posiekać na małe kawałki i posypać nimi naleśnika. 

Hit enter to search or ESC to close