Muffinki bananowe z mąki owsianej

Uwielbiam bananowe ciasta. Te muffinki w smaku przypominają chlebek bananowy, jednak są łatwiejsze w wykonaniu, bo potrzebują mniej czasu, aby dopiekły się w środku. Z chlebkiem bananowym różnie mi to wychodzi. Są świetne w smaku i łatwe do transportu. Można bez problemu wrzucić je do śniadaniówki i wziąć na drugie śniadanie. Zamiast tradycyjnej mąki – mąka owsiana.

1.34 from 3 votes

Muffinki bananowe z mąki owsianej

Drukuj
Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 50 minuty
Ilość porcji 18 sztuk
Kalorie 70 kcal

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki owsianej
  • 1 kubek jogurtu waniliowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. 

  2. Mąkę owsianką przesypać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać. Dodać jogurt, jajka i wymieszać razem, a na końcu dodać rozgniecionego banana. 

  3. Ciasto przekładać do foremek pamiętając, aby nie napełniać ich do samego brzegu, bo muffiny wyrosną. 

  4. Piec przez 15-25 minut do suchego patyczka. 

Hit enter to search or ESC to close