Jeżynowo-waniliowy koktajl

Ten orzeźwiający napój świetnie sprawdzi się zwłaszcza latem, kiedy marzysz tylko o letnim orzeźwieniu i nieszczególnie chce Ci się jeść. To także doskonały deser na letnie wieczory. Ten przepis możesz potraktować jako inspirację – możesz przecież zmieniać owoce, smaki lodów, a zamiast tradycyjnej wody sodowej użyć tej smakowej. Albo sięgnąć po lody kawowe i wymieszać je z colą. W wersji wieczorowo imprezowej można użyć szampana zamiast wody sodowej…

 

Jeżynowo-waniliowy koktajl

Drukuj
Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Łączny czas 30 minuty
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 444 kcal

Składniki

  • 30 dag jeżyn świeżych lub mrożonych
  • 4 łyżki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 szklanki wody sodowej
  • świeża mięta do dekoracji
  • 0,5 litra lodów waniliowych

Przygotowanie

  1. Jeżyny zmiksować w blenderze z 4 łyżkami wody na puree. Mieszaninę przelać przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek.  

  2. 1/3 szklanki puree połączyć z cukrem i podgrzewać w rondlu na średnim ogniu. Mieszać aż cukier się rozpuści, a mieszanina zagotuje. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Połączyć z pozostałą częścią jeżyn. 

  3. Dwie duże szklanki wypełnić kilkoma gałkami lodów. Wlać na wierzch puree z jeżyn. Dopełnić wodą sodową i wymieszać. Udekorować miętą i natychmiast podawać. 

Hit enter to search or ESC to close