Granola z orzechami i cynamonem

Jeśli lubicie jeść na śniadanie płatki z mlekiem, mam dla Was przepis na domową granolę. W przeciwieństwie do tych, które można kupić w sklepie, w przypadku domowej granoli masz kontrolę nad tym, co w niej jest. Nie wsypiesz przecież do niej szklanki cukru czy chemicznych ulepszaczy. Do tego możesz skomponować ją dokładnie tak jak lubisz i wybrać swoje ulubione dodatki. Ja na przykład zrobiłam sobie wersję ze śliwką, ale Ty możesz dodać takie owoce, jakie najbardziej lubisz lub akurat masz pod ręką.

by Karolina Krawczyk

Granola z orzechami i cynamonem

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 430 kcal

Składniki

  • 175 g płatków owsianych
  • 25 g ziaren słonecznika
  • 25 g pestek dyni
  • 100 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • 125 g suszonych owoców

Przygotowanie

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Do miski wrzucamy płatki owsiane, pestki dyni, słonecznika, sezam oraz posiekane orzechy laskowe. Wsypujemy 2 łyżeczki cynamonu i całość mieszamy.

  2. Mieszaninę polewamy olejem i miodem. Całość delikatnie mieszamy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 minut, w połowie czasu pieczenia delikatnie wstrząsając.

  3. Upieczoną mieszankę wrzucamy z powrotem do miski, dodajemy suszone owocowe i mieszamy. Posypujemy odrobiną cynamonu.

  4. Podajemy z mlekiem lub jogurtem.

Hit enter to search or ESC to close