Gofry

Z goframi jak z naleśnikami, każdy ma swój najlepszy, sprawdzony przepis. Dziś jednak chciałam namówić Was do eksperymentów i mam dla Was przepis na gofry z mąką pełnoziarnistą. To świetny sposób, by ukochany deser dużych i małych był jeszcze zdrowszy. Takie gofry to świetny pomysł na weekendowe śniadanie lub podwieczorek. My uwielbiam je zajadać z konfiturą truskawkową…

by Karolina Krawczyk

Gofry

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 7 minuty
Łączny czas 22 minuty
Ilość porcji 10 sztuk
Kalorie 291 kcal

Składniki

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 szklanki maślanki
  • spray do natłuszenia gofrownicy

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy gofrownicę. W średniej misce mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy jajka i roztopione masło. Następnie dodajemy maślankę. Mokre składniki ubijamy z suchymi i odstawiamy ciasto na 5 minut.

  2. Gofrownicę spryskujemy tłuszczem. Pieczemy gofry zgodnie z wymaganiami gofrownicy. Podajemy natychmiast po upieczeniu lub trzymamy w cieple w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Schłodzone gofry możesz zamrozić, a po rozmrożeniu podgrzać w tosterze.

Hit enter to search or ESC to close