Francuska zupa cebulowa

Podsmażona cebula połączona z rosołem i odrobiną czosnku. Do tego grzanki zapiekane z serem. Wydaje się banalne, ale to prawdziwy rarytas kuchni francuskiej. Świetnie smakuje w zimne dni, więc doskonale sprawdzi się na nadchodzącą jesień.

by Karolina Krawczyk

Francuska zupa cebulowa

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 8 minuty
Łączny czas 1 godzina 23 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 22 kcal

Składniki

  • 6 sztuk cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • 55 g masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 6 szklanek bulionu wołowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 12 plastrów bagietki
  • 1 szklanka startego sera gruyere lub ementaler

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną na plasterki cebulę oraz czosnek, a także tymianek i całość gotujemy ok. 45 minut mieszając od czasu do czasu.

  2. Gdy cebula będzie już bardzo miękka i się zrumieni, dodajemy wino i ocet balsamiczny. Całość gotujemy około 3 minut. Następnie dodajemy bulion wołowy i musztardę Dijon. Gotujemy na wolnym ogniu kolejne 20 minut.

  3. Plastry bagietki umieszczamy na blaszce i opiekamy w piekarniku w temperaturze 175 st. Celsjusza około 5 minut.

  4. Zupę rozlewamy do żaroodpornych miseczek. Do każdej wkładamy 3 plastry bagietki i posypujemy serem. Zapiekamy, aż ser się zrumieni i zacznie lekko bulgotać.

Hit enter to search or ESC to close