Focaccia z zielonym pesto i mozzarellą

Focaccia to bliska kuzynka pizzy, bo robi się ją podobnie, ale nie dodajemy sosu pomidorowego, a ciasto wyrabiamy długo dłużej i dajemy mu sporo czasu na wyrastanie. To dlatego ciasto jest takie elastyczne i puszyste. Każdy region Włoch ma właściwie swoją odmianę focacci, bo dodawać można do niej to, co się lubi. Ja dodałam dziś to, co miałam w kuchni – zielone pesto i mozzarellę.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Focaccia z zielonym pesto i mozzarellą

Drukuj
Czas przygotowania 3 godziny
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 3 godziny 20 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 378 kcal

Składniki

Zaczyn drożdżowy

  • 20 g drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 0,5 łyżeczki cukru

Na ciasto

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek do smarowania ciasta

Nadzienie

  • zielone pesto
  • 1 kulka mozarelli

Przygotowanie

  1. Do kubka wkurszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, mąkę i cukier. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Do miski wsypujemy mąkę i sól. W środku robimy dołek, do którego wlewamy zaczyn drożdżowy.

  3. W szklance wody mieszamy miód i oliwę, dodajemy do mąki. Wyrabiamy na ciasto. Ciasto intensywnie wyrabiamy przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne.

  4. Gotowe ciasto smarujemy oliwą z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

  5. Po upływie tego czasu, gdy ciasto powiększy objętość, mocno uderzamy je pięścią, aby pozbyć się powietrza. Na blasze z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i na nim rozprowadzamy ciasto. Przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 240 st. C.

  6. Po upływie godziny ciasto odkrywamy, smarujemy oliwą z oliwek i robimy palcem wgłębienia co 4-5 cm. Posypujemy gruboziarnistą solą morską i wstawiamy do piekarnika na 20 min.

  7. Dwie minuty przed zakończeniem pieczenia rozkładamy na cieście pokrojony w plastry ser mozarella i smarujemy je nieregularnie pesto. Zapiekamy przez 2 minuty. Podajemy na ciepło.

Hit enter to search or ESC to close