Faszerowany fenkuł z warzywami

Fenkuł to bulwa kopru włoskiego, która nieśmiało wdziera się do naszych kuchni. I warto jej spróbować, bo ma niesamowitą wartość odżywczą, działanie prozdrowotne, a do tego zniewala anyżkowym aromatem. Fenkuł dzięki dużej zawartości różnych składników odżywczych ma działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne. A do tego ma zaledwie 31 kalorii w 100 gramach. Dziś w wersji faszerowanej.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Faszerowany fenkuł z warzywami

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Ilość porcji 4 porcje

Składniki

  • 2 bulwy fenkułu
  • sól
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 4-5 pomidorów
  • pieprz
  • 40 dag filetu z piersi kurczaka
  • 2-3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • mleko
  • 1 żółtko
  • sproszkowana słodka papryka
  • świeże oregano
  • olej
  • sos pomidorowy najlepiej domowej roboty

Przygotowanie

  1. Fenkuła rozkrawamy i wyciągamy trochę liści ze środka. Wydrążone wkładamy do osolonej wody i gotujemy przez 15-20 minut na małym ogniu, aby uniknąć ryzyka złamania. Wyjmujemy z garnka, osączamy, studzimy w zimnej wodzie i odstawiamy.

  2. Środki fenkułów kroimy. Paprykę i cukinię również kroimy na kawałki. Pomidory kroimy na ósemki. Wszystkie warzywa mieszamy, doprawiając solą i pieprzem.

  3. Mięso z kurczaka siekamy lub mielimy. Dodajemy drobno posiekane szalotki, czosnek oraz nieco bułki tartej wymieszanej z mlekiem i żółtkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką.

  4. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i wkładamy do niego pokrojone warzywa. Bulwy kopru napełniamy farszem i układamy w naczyniu delikatnie rozsuwając warzywa.

  5. Dolewamy trochę wody lub sosu pomidorowego. Zapiekamy 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Hit enter to search or ESC to close