Domowy ser typu Boursin

Oryginalny ser boursin pochodzi z Normandii i jest przemysłowym odpowiednikiem boursaulta, produkowanym w dużych zakładach mleczarskich. Ma łagodny smak, dlatego często miesza się go z dodatkami: czosnkiem, ziołami lub pieprzem. Taki ser łatwo zrobić w domu. Jest nie tylko tańszy, ale też świeższy i smaczniejszy.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Domowy ser typu Boursin

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Łączny czas 15 minuty
Ilość porcji 3 kubeczki
Kalorie 155 kcal

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 450 g serka śmietankowego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki zielonej pietruszki posiekanej

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy masło i ser w temperaturze pokojowej. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z masłem i serem.

  2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Umieszczamy w pojemniku i przechowujemy w lodówce. Przed podaniem doprowadzamy do temperatury pokojowej. Podajemy z krakersami.

Hit enter to search or ESC to close