Domowe krakersy graham

Te ciasteczka to świetny pomysł na przekąskę na drugie śniadanie. Świetnie smakują do mleka czy porannej kawy. Pełnoziarnista mąka, cukier trzcinowy, miód, cynamon – one po prostu muszą być pyszne. Doskonale się sprawadzą, kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Z tej porcji ciasta wyjdą nam 24 sztuki, będzie więc można obdzielić nimi całą rodzinę.

Domowe krakersy graham

Prep Time 1 hour 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 2 hours
Servings 24 sztuki

Ingredients

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2-3 łyżki wody

Na glazurę:

  • mleko
  • cynamon
  • cukier

Instructions

  1. W misce wymieszać mąkę pełnoziarnistą, cukier trzcinowy, sól, cynamon i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubić jajko, następnie dodać masło, miód i 2 łyżki mleka. Połączyć mokre i suche składniki, aż ciasto będzie sztywne. Zawinąć ciasto w folię i przez godzinę schłodzić w lodówce.

  2. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykrawać dowolny kształt lub pociąć nożem na kwadraty.  Każde ciasto nakłuć widelcem, posmarować mlekiem i posypać cukrem i cynamonem. 

  3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Piec ciastka przez 15-20 min. Upieczone krakersy wystudzić i przechowywać w hermetycznym pojemniku.

Hit enter to search or ESC to close