Te ciasteczka to świetny pomysł na przekąskę na drugie śniadanie. Świetnie smakują do mleka czy porannej kawy. Pełnoziarnista mąka, cukier trzcinowy, miód, cynamon – one po prostu muszą być pyszne. Doskonale się sprawadzą, kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Z tej porcji ciasta wyjdą nam 24 sztuki, będzie więc można obdzielić nimi całą rodzinę.
Domowe krakersy graham
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1/4 szklanki miodu
- 2-3 łyżki wody
Na glazurę:
- mleko
- cynamon
- cukier
Przygotowanie
-
W misce wymieszać mąkę pełnoziarnistą, cukier trzcinowy, sól, cynamon i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubić jajko, następnie dodać masło, miód i 2 łyżki mleka. Połączyć mokre i suche składniki, aż ciasto będzie sztywne. Zawinąć ciasto w folię i przez godzinę schłodzić w lodówce.
-
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykrawać dowolny kształt lub pociąć nożem na kwadraty. Każde ciasto nakłuć widelcem, posmarować mlekiem i posypać cukrem i cynamonem.
-
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Piec ciastka przez 15-20 min. Upieczone krakersy wystudzić i przechowywać w hermetycznym pojemniku.