Czosnkowy makaron

Sezon przeziębień w pełni, więc wszystko, co czosnkowe, teraz w cenie. Ten słodko-słony makaron czosnkowy to danie szybkie, tanie i ciekawe w smaku. Można go podać jako dodatek do mięsa lub do smażonych warzyw.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Czosnkowy makaron

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 25 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 374 kcal

Składniki

  • 220 g cienkiego makaronu spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szalotki
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżi sosu Worcestershire

Przygotowanie

  1. Sos Worcestershire, brązowy cukier, sos sojowy i olej sezamowy mieszamy w misce, aż się połączą.

  2. W dużym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i odkładamy na bok.

  3. W czasie gotowania makaronu siekamy czosnek i szalotkę. Rozpuszczamy masło na dużej patelni i dodajemy czosnek i cebulę (odkładamy trochę do dekoracji). Smażymy, aż warzywa będą miękkie i aromatyczne.

  4. Zdejmujemy patelnią z ognia. Dodajemy odsączony makaron i mieszaninę sosu na patelnię. Dobrze mieszamy. Makaron dekorujemy pozostałą szalotką i podajemy.

Hit enter to search or ESC to close