Cytrynowy rosół z pesto

To danie, które nawet w zimne jesienne i zimowe dni przywołuje smaki lata. Do tego jest bardzo proste w wykonaniu, zwłaszcza, gdy zostanie Ci trochę nadprogramowego bulionu. Rosół z cytryną brzmi dziwnie? Spróbuj i przekonaj się, jak ciekawy i pyszny to smak.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Cytrynowy rosół z pesto

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 397 kcal

Składniki

  • 1,5 litra bulionu z kurczaka
  • 0,5 szklanki makaronu orzo
  • 1 szklanka gotowanego kurczaka rozdrobnionego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • cytryna do dekoracji
  • pesto z bazylii
  • tarty parmezan
  • kiełki słonecznika lub inne

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy bulion i dodajemy makaron orzo. Gotujemy go minutę krócej niż podano na opakowaniu. Następnie dodajemy kurczaka i gotujemy kolejną minutę. Zdejmujemy z ognia.

  2. Dodajemy sok z cytryny. Rozlewamy na talerze. Dodajemy łyżkę pesto do każdej porcji. Podajemy z cząstką cytryny, startym parmezanem i kiełkami.

Hit enter to search or ESC to close