To danie, które nawet w zimne jesienne i zimowe dni przywołuje smaki lata. Do tego jest bardzo proste w wykonaniu, zwłaszcza, gdy zostanie Ci trochę nadprogramowego bulionu. Rosół z cytryną brzmi dziwnie? Spróbuj i przekonaj się, jak ciekawy i pyszny to smak.
Cytrynowy rosół z pesto
Drukuj
Czas przygotowania
10 minuty
Czas gotowania
20 minuty
Łączny czas
30 minuty
Ilość porcji
4 porcje
Kalorie
397 kcal
Składniki
- 1,5 litra bulionu z kurczaka
- 0,5 szklanki makaronu orzo
- 1 szklanka gotowanego kurczaka rozdrobnionego
- 3 łyżki soku z cytryny
- cytryna do dekoracji
- pesto z bazylii
- tarty parmezan
- kiełki słonecznika lub inne
Przygotowanie
-
Zagotowujemy bulion i dodajemy makaron orzo. Gotujemy go minutę krócej niż podano na opakowaniu. Następnie dodajemy kurczaka i gotujemy kolejną minutę. Zdejmujemy z ognia.
-
Dodajemy sok z cytryny. Rozlewamy na talerze. Dodajemy łyżkę pesto do każdej porcji. Podajemy z cząstką cytryny, startym parmezanem i kiełkami.