Ciasto „Śnieżny puch”

Wiem, że to może mało śniadaniowa propozycja, a już na pewno nie do końca zdrowe śniadanie, ale są takie dni, gdy wszystko idzie nie tak i po prostu trzeba sobie osłodzić życie. Wtedy takie drugie śniadanie może z całą pewnością pomoże rozgonić chmury.  Angel Food Cake – bo to właśnie ciasto posłużyło mi jako podstawa – to ciasto zrobione z samych białek. Dzięki temu jest leciutkie i puszyste jak chmurka. To świetny pomysł, gdy nie mamy co zrobić z nadmiarem białek. Ja nadprogramowe białka zawsze zamrażam i gdy zbierze się ich już sporo, robię właśnie takie ciasto.

Ważne w przypadku tego ciasta jest, by piec je w formie z kominkiem, gdyż temperatura musi rozkładać się równomiernie. W przeciwnym wypadku środek ciasta nam się nie dopiecze.

Ciasto „Śnieżny puch”

Drukuj
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 1 godzina 10 minuty
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 370 kcal

Składniki

Ciasto

  • 9-10 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Do dekoracji

  • 2 śmietany kremówki
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy już będą ubite, dodajemy po łyżce pół szklanki cukru i miksujemy jak na bezę. Kiedy białka będą lśniące i białe, a cukier się rozpuści, białka będą gotowe. 

  2. Pozostałą połowę szklanki cukru razem z mąką przesiewamy do miski.

  3. Do białek dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet oraz aromat migdałowy, całość krótki miksujemy. Następnie dodajemy w dwóch porcjach mąkę i cukier. Delikatnie mieszamy łopatką, aby połączyć z białkami. 

  4. Ciasto przekładamy do formy z kominkiem i odpinanym rantem (ja użyłam takiej o średnicy 26 cm). Formy nie smarujemy niczym. Nożem "kroimy" ciasto w formie, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które mogły się utworzyć. Wyrównujemy powierzchnię.

  5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut - do tzw. suchego patyczka.

  6. Po upieczeniu formę odwracamy do góry dnem na szklankach i studzimy ciasto przez ok. 2 godziny. Dzięki temu zabiegowi ciasto nam nie opadnie. 

  7. Kiedy ciasto ostygnie, ostrym nożem obkrajamy ciasto wokół rantu i kominka, po czym zdejmujemy rant od tortownicy i ostrożnie podważamy ciasto od spodu. Wyjmujemy na talerz.

  8. Ubijamy śmietanę kremówkę i smarujemy nią ciasto. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Hit enter to search or ESC to close