Wiem, że to może mało śniadaniowa propozycja, a już na pewno nie do końca zdrowe śniadanie, ale są takie dni, gdy wszystko idzie nie tak i po prostu trzeba sobie osłodzić życie. Wtedy takie drugie śniadanie może z całą pewnością pomoże rozgonić chmury. Angel Food Cake – bo to właśnie ciasto posłużyło mi jako podstawa – to ciasto zrobione z samych białek. Dzięki temu jest leciutkie i puszyste jak chmurka. To świetny pomysł, gdy nie mamy co zrobić z nadmiarem białek. Ja nadprogramowe białka zawsze zamrażam i gdy zbierze się ich już sporo, robię właśnie takie ciasto.
Ważne w przypadku tego ciasta jest, by piec je w formie z kominkiem, gdyż temperatura musi rozkładać się równomiernie. W przeciwnym wypadku środek ciasta nam się nie dopiecze.
Ciasto „Śnieżny puch”
Składniki
Ciasto
- 9-10 białek
- 1 szklanka cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki octu winnego
- kilka kropel aromatu migdałowego
Do dekoracji
- 2 śmietany kremówki
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
-
Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy już będą ubite, dodajemy po łyżce pół szklanki cukru i miksujemy jak na bezę. Kiedy białka będą lśniące i białe, a cukier się rozpuści, białka będą gotowe.
-
Pozostałą połowę szklanki cukru razem z mąką przesiewamy do miski.
-
Do białek dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet oraz aromat migdałowy, całość krótki miksujemy. Następnie dodajemy w dwóch porcjach mąkę i cukier. Delikatnie mieszamy łopatką, aby połączyć z białkami.
-
Ciasto przekładamy do formy z kominkiem i odpinanym rantem (ja użyłam takiej o średnicy 26 cm). Formy nie smarujemy niczym. Nożem "kroimy" ciasto w formie, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które mogły się utworzyć. Wyrównujemy powierzchnię.
-
Ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut - do tzw. suchego patyczka.
-
Po upieczeniu formę odwracamy do góry dnem na szklankach i studzimy ciasto przez ok. 2 godziny. Dzięki temu zabiegowi ciasto nam nie opadnie.
-
Kiedy ciasto ostygnie, ostrym nożem obkrajamy ciasto wokół rantu i kominka, po czym zdejmujemy rant od tortownicy i ostrożnie podważamy ciasto od spodu. Wyjmujemy na talerz.
-
Ubijamy śmietanę kremówkę i smarujemy nią ciasto. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!