Ciasto na pizzę

Ile osób, tyle przepisów na ciasto na pizzę. Ja dziś przedstawiam Wam mój w wersji z dodatkiem odrobiny mąki pełnoziarnistej. Mąka pełnoziarnista zawiera dużo otrąb, ponieważ podczas mielenia nie oczyszcza się ziaren – mieli się łuski, jądra i kiełki. Taka mąka jest źródłem błonnika oraz ważnych dla organizmu minerałów, jak fosfor, magnez, żelazo i cynk. Błonnik wspomaga pracę jelit i reguluje funkcjonowanie układu trawiennego.

by Karolina Krawczyk

Ciasto na pizzę

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Łączny czas 1 godzina 25 minuty
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 160 kcal

Składniki

  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Wsypujemy drożdże do dużej miski. Dodajemy wodę i miód – całość dokładnie mieszamy. Mieszaninę pozostawiamy na ok. 10 minut, aż na powierzchni pojawią się pieniste bąbelki. Wówczas dodajemy mąkę, sól i oliwę z oliwek i wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką.

  2. Kiedy składniki się połączą wyrabiamy ciast, aż stanie się gładkie i elastyczne (ok. 5-6 minut). Wkładamy ciasto do miski, powierzchnię możemy lekko skropić olejem, aby nie wyschło i przykrywamy ściereczką do naczyń. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.

    peratury pokojowej przed rozwinięciem.

  3. Po godzinie ciasto powinno zwiększyć objętość. Uderzamy ciasto, aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Wykładamy na blat posypany mąką i wałkujemy w okrąg na pizze. Ciasto mnożna również uformować w kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki do późniejszego wykorzystanie. Wtedy jednak należy pamiętać, aby przed rozwałkowaniem doprowadzić je do temperatury pokojowej.

Hit enter to search or ESC to close