Ciasto czekoladowe z Teksasu

To nieco inne ciasto, od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Tak naprawdę to bardzo cienka warstwa ciasta, polana gęstą, mocno czekoladową polewą z orzechami. Mimo, że samo w sobie ciasto jest niskie i nie wygląda zbyt okazale, to z pewnością jedno z lepszych ciast czekoladowych, jakie jadłam.

by Karolina Krawczyk

Ciasto czekoladowe z Teksasu

Drukuj
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 40 minutes
Ilość porcji 24 porcje
Kalorie 359 kcal

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 400 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki kakao
  • 220 g masła
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa

  • 1/2 szklanki orzechów pekan
  • 200 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 g cukru pudru

Przygotowanie

  1. Uwaga: ciasto robimy na dużej blaszce – ja użyłam tej będącej na wyposażeniu piekarnika.

  2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 st. C. W misce mieszamy mąkę, cukier i sól.

  3. W rondelku rozpuszczamy masło. Gdy się rozpuści, dodajemy kakao i mieszamy. Dodajemy wrzątek i zagotowujemy mieszaninę przez 30 sekund. Wlewamy do mąki i mieszamy, aby wystygło.

  4. W osobnej misce ubijamy jajka, dodajemy maślankę, sodę oczyszczoną i wanilię. Taką mieszaninę wlewamy do ciasta i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy na blachę i pieczemy przez 20 minut.

  5. W trakcie pieczenia przygotowujemy polewę. Drobno siekamy orzechy pekan. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy kakao i zdejmujemy z ognia. Dodajemy mleko, wanilię i cukier puder. Mieszamy na gładką masę. Dodajemy orzechy. Przygotowaną polewę wylewamy na ciepłe ciasto.

Hit enter to search or ESC to close