Chleb miodowy z gruszkami i orzechami pecan

W sklepach wciąż można kupić gruszki. Uwielbiam ich dodatek w ciastach i uważam, że traktujemy je trochę po macoszemu. Dziś więc coś pysznego z dodatkiem gruszek, które nadają temu bochenkowi niepowtarzalnego smaku. Taki chlebek świetnie smakuje z twarożkiem lub gruszkowym dżemem, a także bez żadnych dodatków podany po prostu ze szklanką mleka.

Chleb miodowy z gruszkami i orzechami pecan

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 15 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Ilość porcji 16 porcji
Kalorie 226 kcal

Składniki

  • 250 g miodu
  • 110 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 60 g naturalnego jogurtu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 270 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 470 g obranej posiekanej gruszki
  • 70 g posiekanych orzechów pecan

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Foremkę o wymiarach 20 x 10 cm wysmarować tłuszczem. W dużej misce wymieszać miód z masłem. Obić z jajami dodając kolejno po jednym. Na koniec dodać jogurt i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszać. 

  2. W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, kardamon i cynamon. Połączyć delikatnie wilgotne i suche składniki. Na koniec dodać gruszki i orzechy pecan. 

  3. Ciasto przelać do foremki. Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60-75 minut do suchego patyczka. Odstawić na 10 minut, po czym wyjąć z foremki na kratkę, aby ostygł całkowicie. 

 

 

Hit enter to search or ESC to close