Aromatyczna dynia z żurawiną

To idealne danie na zimowy deser. Połączenie dyni i żurawiny z miodem i aromatycznymi przyprawami to słodki i zarazem zdrowy przysmak. Świetnie smakuje solo, ale także w połączeniu z jogurtem lub poranną owsianką. Do użycia tego dania użyłam wolnowaru, który sprawił, że świąteczny aromat roznosił się po domu przez kilka godzin.

by Karolina Krawczyk

Aromatyczna dynia z żurawiną

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 4 godziny
Łączny czas 4 godziny 15 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 132 kcal

Składniki

  • 6 szklanek dyni pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 szklanka świeżej żurawiny pokrojonej w kostkę
  • 2 łyzki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów pekan

Przygotowanie

  1. Dynię przekrój, usuń nasiona i nitki, obierz ze skórki i pokrój w duża kostkę. Umieść w wolnowarze. Dodaj przyprawę do ciasta dyniowego, sok pomarańczowy, 1/3 szklanki miodu i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki, aby się połączyły i pokryły dynię.

  2. Żurawinę pokrój w kostkę. W małej misce wymieszaj żurawinę, 2 łyżki miodu, cynamon i orzechy pekan. Rozprowadź mieszankę na wierzchu dyni. Gotuj w wolnowarze przez 4-6 godzin w pozycji "low".

Hit enter to search or ESC to close