Angielski smak – pudding Ewy

Pieczone z dodatkiem cynamonu jabłka pod pierzynką z ciasta, polane pysznym sosem waniliowym. To nic innego jak klasyczny brytyjski pudding Matki Ewy. Nazwa nawiązuje do biblijnej Ewy z racji jabłek, ale mogę Was zapewnić, że próbując go znajdziecie się w smakowym raju.

by Karolina Krawczyk

Pudding Ewy

Drukuj
Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 1 godzina 5 minuty
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 323 kcal

Składniki

Pudding

  • 115 g miękkiego masła
  • 160 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 80 dag jabłek obranych i pokrojonych na plasterki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki mleka 3,2%

Na sos waniliowy:

  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Kwadratowe naczynie lub blachę do pieczenia o wymiarach 22×22 cm smarujemy masłem i odstawiamy na bok. Mąkę, proszek do pieczenia i pół łyżeczki soli mieszamy w średniej misce.

  2. Jabłka, 1/4 szklanki cukru, sok z cytryny, cynamon i szczyptę soli wkładamy do dużej miski. Miskę przykrywamy i zawartość podrzucamy, aby składniki się połączyły. Następnie jabłka przekładamy do formy do pieczenia, polewamy jeszcze dwoma łyżkami wody i odstawiamy na bok.

  3. Masło miksujemy z sześcioma łyżkami cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno jajka, cały czas mieszając. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Na końcu, cały czas mieszając, dodajemy na przemian mąkę i mleko.

  4. Powstałe ciasto rozprowadzamy na jabłkach i posypujemy dwoma pozostałymi łyżkami cukru. Pieczemy ok. 40 minut, aż ciasto będzie gotowe, a soki jabłek będą bulgotać. Studzimy 15 minut.

  5. Kiedy nasz pudding się studzi, robimy sos. W średnim rondlu mieszamy syrop klonowy, skrobię kukurydzianą i sól, cały czas podgrzewając. Dodajemy mleko i żółtka jaj. Gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając do zagotowania. W trakcie podgrzewania sos zacznie gęstnieć. Gotujemy przez minutę, zestawiamy z ognia. Dodajemy masło i ekstrakt waniliowy, mieszamy.

  6. Sos podajemy na ciepło do puddingu.

Hit enter to search or ESC to close